Ogrvanje cerkve - vse kar morate vedeti

Ogrvanje cerkve - vse kar morate vedeti

15.07.2019

Cerkev nekoč

Mnogi danes razumejo cerkev kot stavbo. Beseda cerkev izhaja iz grške besede ekklesia, ki označuje »zbor« oz. »skupnost«. Torej osrednji pomen cerkve ni stavba, ampak so ljudje.
Kljub temu, daje cerkev mogočen vtis s svojim statusom, ki obstaja že stoletja.
Včasih je bila cerkev preprost objekt. Za njeno uporabo ni bilo potrebno veliko dela. Potrebno je bilo odkleniti vrata, prižgati nekaj sveč in ‟pozvoniti na roke‟ z glasnimi zvonci.
Vsa ta dela so opravljali mežnarji, ki so hkrati skrbeli, da je bila tudi peč pravočasno zakurjena.

Cerkev danes

Danes je zgodba povsem drugačna.Sodoben življenjski tempo in tehnologija je v zadnjih desetletjih pospešil življenjski slog na vseh področjih. Mežnarjev je vse manj in pogosto je župnik tisti, ki skrbi za cerkev. Pazi na njen videz, red in čistočo. Vendar  tudi župniku zaradi njegovega prenatrpanega urnika  in obveznosti vse bolj primanjkuje časa za upravljanje cerkve.

Veliko cerkva se odloči za adaptacijo z pametno inštalacijo, ki poskrbi za avtomatizacijo in enostavno uporabo različnih sistemov v cerkvi. Pri načrtu prenove vključijo različne sisteme ogrevanja, razsvetljave, prezračevanja, avtomatsko zvonjenje, video nadzor, protivlomni sistem in še bi lahko naštevali.

Praksa je pokazala, da je župnikom in vernikom pomembno, da se v cerkvi počutijo prijetno in toplo. Predvsem v mrzlih mesecih je topla cerkev še kako dobrodošla so nam pojasnili župniki.

Ogrevanje cerkve – kako deluje?

Pogosto konvencionalni ogrevalni sistem za cerkev ni primeren, zato pri Elpanu že več kot 30 let vgrajujemo električni sistem ogrevanja, da bi zagotovili cenovno ugodnejšo in učinkovito alternativo.

Naše rešitve za električno ogrevanje sakralnih objektov zagotavljajo takojšnjo in neposredno toploto ljudem, ki so prisotni v cerkvi. Gre za lokalno ogrevanje, kar pomeni da gretje učinkuje tam, kjer se zadržujejo verniki.

POMEMBNO:
Tak sistem ogrevanja učinkuje do višine 2,5 m. Ker je ogrevanje lokalno, ni bojazni, da bi se pojavil kondenz  in s tem poškodoval orglje, freske ali kipe. S pomočjo pametnega termostata in avtomatike se lahko temperatura v cerkvi pred obredom zviša in po obredu zniža na manjšo temperaturo. Na ta način ogrevanje deluje le kadar je to res potrebno. Gretje deluje avtomatsko ali ročno, preko pametnih telefonov pa je lahko popolni nadzor gretja temperature (vklop in izklop).

Primerni prostori za ogrevanje cerkve so:

  • Klopi
  • Stoli
  • Stojišča
  • Oltar
  • Kor
  • Zakristija
  • Stene
Več o načinih ogrevanje cerkve si lahko preberete na povezavi - Načini ogrevanja v cerkvi

Načini električnega ogrevanja in vgradnje so različni: IR SEVALA, GRELNE PREPROGE IN BLAZINE, GRELNI PANELI, katere prilagodimo potrebam in zahtevam vsake cerkve posebej.

PRIHRANEK:

Z IR sevali je ogrevanje z vidika investicije in vzdrževanja za več kot 50% nižja glede na ostale načine ogrevanja.

Več o prihranikih si lahko preberete na povezavi - Prihranki pri ogrevanju cerkve.

Predvsem vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, bi moral biti "zakaj načrtujemo ogrevanje naše cerkve?" In najverjetnejši odgovor bo "ogrevanje naše družine".

Tudi brez dvoma bo vaš drugi glavni pomislek  tekoči stroški, stroški namestitve in čas, stroški vzdrževanja in splošna učinkovitost za primarni cilj - ogrevanje vaše cerkve in vernikov.

Zakon fizike določa, da se vroč zrak dviguje. Torej, zakaj bi plačevali  za ogrevanje stropa?

Sistemi za ogrevanje z vročim zrakom morajo delovati veliko dlje časa, da ogrejejo  celotno stavbo, kjer bi ljudje lahko čutili korist. To je neučinkovito in drago.

Z lokalnim električnim sistemom ogrevanja pa je obratovalni čas veliko krajši in stroški zelo nizki . Prav tako je neposredno gretje takojšnje  v vaši cerkvi in vseh drugih območjih oziroma prostorih , ki jih sami določite, ne da bi se toplota izgubila kot pri sistemu z vročim zrakom.

S preprostim klikom na stikalo lahko Vi, vaša cerkev in verniki uživate takojšnjo toploto brez izgube.

Zato je izbira pravilnega ogrevalnega sistema vaše cerkve ključnega pomena.

Vse prednosti si lahko preberete na povezavi: Prednosti ogrevanja v cerkvi.

KONTAKT:

V kolikor želite dodatne informacije, reference ali želite neobvezujočo ponudbo, nas prosim pokličite na
 01 564 20 64 , 041 585 815

ali pa nas kontaktirajte preko spletnega obrazca. Spremljajte nas tudi na Facebook-u.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.